رفتار با گدا
س1: در برخورد با گدایان خیابانی که گاهی چند بار هم در روز پیش میآید و انسان نمیداند اینها واقعاً فقیر هستند چه کار کنیم ؟
ج: لازم نیست به آنها کمک کنی، مگر آن جایی که خطر آبروریزی باشد آنوقت مجبور هستی کمک کنی. مثلاً اگر پول ندهی فحش میدهد اینجوری. چون فرمودهاند: « خَيْرُ مَا بَذَلْتَ مِنْ مَالِكَ مَا وَقَيْتَ بِهِ عِرْضَكَ »[1] یعنی بهترین پولی که خرج میکنی آن است که در راه حفظ آبرو است. بعضی ها بدزبان هستند، بد دهان هستند، فحش میدهند. نقل میکنند در زمان مرحوم شیخ جعفر کاشف الغطاء رحمه الله هم فقیر زیاد بود، سر نماز میآمدند تَکَدِّی میکردند. یک روز یک گدایی آمد؛ مردم کمک کرده بودند دیگر به این گدا چیزی نرسید، آن گدا آب دهان به محاسن شیخ انداخت. شیخ راه افتاد در صفوف نماز و گفت: هر کسی آبروی من را می خواهد کمک کند. پول جمع کرد به او داد. موارد آبرو استثناء است، امّا در حال عادی چیزی ندهید. اگر به اینها بدهید آنوقت دیگران هم تشویق میشوند که بیایند گدایی کنند و این حرفه را انتخاب میکنند، اما اگر خطر آبروریزی بود چاره ای نیست، به اندازه حفظ آبرو به این روایت عمل کنیم « خَيْرُ مَا بَذَلْتَ…».
س2: گاهی انسان را به حضرت زهرا سلام الله علیها قسم میدهند که یک کمکی بکنید؟
ج: نه، منظور این است که به شما توهین نشود. همین، اگر به شما بناست توهین شود پول به او بده او را لال کند، إقطَع لِسانَه.
س3: گاهی او توهین نمیکند ولی اطرافیان که میبینند قضاوت بد میکنند میگویند مثلاً چرا روحانی به او کمک نکرد؟
ج: اگر دیدی یک همچنین موردی هم هست آن را هم چیزی بده، چون اینها هم نظر بد به شما بکنند مصداق همان است.
آیت الله خوشوقت
منبع : کتاب بحارالأنوار جلد43 ص 358
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط طلبه میناب در 1396/08/12 ساعت 05:10:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |